Gratis Joomla Templates by Hostmonster Coupon

Üzleti Etikai Díj nyertesei 2015.

Újabb nyolc cég vehette át az Üzleti Etikai Díjat

Az idén 16. alkalommal átadott Üzleti Etikai Díj célja, hogy minden évben a magyar társadalom figyelmének középpontjába kerüljenek azok a hazai vállalkozások, amelyek tevékenységükkel, magatartásukkal példát mutatnak a felelős, etikus gazdálkodásban, üzleti jelenlétben, és erősítik a társadalom és az üzleti szféra közötti bizalmat. Az idei megmérettetésen – az eddigi 56 aktívan működő díjazott cég után – újabb 8 magyarországi bejegyzésű cég vehette át az elismerést november 18-án este a Piac & Profit által rendezett ünnepélyes díjátadó gálán.

Az Üzleti Etikai Díj 2000 óta az üzleti élet rangos elismerésévé vált. A díjat László Ervin professzor, a Budapest Klub elnöke és Demcsák Mária, a Piac & Profit üzleti magazin alapító főszerkesztője azzal a szándékkal hozta létre, hogy minden évben a magyar társadalom figyelmének középpontjába kerüljenek azok a hazai vállalkozások, amelyek tevékenységükkel, magatartásukkal példát mutatnak a felelős, etikus gazdálkodásban, üzleti jelenlétben, és erősítik a társadalom és az üzleti szféra közötti bizalmat. Az alapítás óta eltelt 16 évben a díj presztízse folyamatosan nőtt, ami azt is jelzi, hogy a tudatosság, a társadalmi elkötelezettség és az élhető, fenntartható világ fennmaradása iránti felelősség egyre hangsúlyosabban szerepel a hazai vállalatok értékrendjében.

A díjat évente egyszer az alapítókból, valamint a korábbi években díjat kapott cégek első számú vezetőiből álló zsűri ítéli oda. Idén 22-en adták le pontszámaikat. 2015-ben a zsűri 2 kisvállalatnak, 1 középvállalatnak, 3 nagyvállalatnak és 2 multinacionális vállalatnak adta az elismerést.

Az Üzleti Etikai Díj átadó gáláján a díj egyik alapítója, László Ervin professzor köszöntő beszédében arról beszélt, a világunk nem problémamentes, de a krízisek mellett rengeteg lehetőséget is kínál. “Veszélyes és esélyek összefüggnek. A problémák mindenki problémái, mert a világban minden összefügg egymással – ezért az üzleti világnak sem tekintheti függetlennek magát. Egy időre az üzlet elfeledte, hogy maga is a világ része és, hogy a siker elképzelhetetlen együttműködés nélkül. Felelősségteljes működésre van szükség nem csak a részvényesek, de minden érintett irányába. Az érintetti kör pedig az egész emberiség. Ha eszerint élünk, úgy élünk, hogy tettünk valamit az emberiségért. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne sikeres az üzlet is. Doing well és doing good együtt működik, ez maga az üzleti etika” – mondta a professzor.

A 2015. évi díjazottak és az Üzleti Etikai Díj alapítói

Demcsák Mária, a díj másik alapítója köszöntötte a díj támogatóit, a Csomiép Kft-t, Elgoscar-2000 Kft-t, iData Kft-t, Régió Játék Kft-t, a Richter Gedeon Nyrt-t, a Tutti Kft-t és az Unilever Zrt-t.

“Segítségükkel méltó módon ünnepelhettük az idei díjazottakat. Kivétel nélkül mindegyikük nyert már üzleti etikai díjat. Támogatásukkal  jelezték, hogy nagyon fontosnak tartják, hogy minél több arra érdemes cég bővítse az etikus üzletet folytató vállalatok táborát” – mondta a Piac & Profit alapító főszerkesztője.

Kisvállalati kategória díjazottjai

BPR Consult Kft. – Katica Tanya

“Számomra a díj azt jelenti, hogy valóban jót és jól teszünk” – hangsúlyozta a társaság ügyvezetőjeHandó János a díj átvételekor. Hozzátette, a pénz számukra nem cél, hanem eszköz. Ezért ha van, azt beruházásra, fejlesztésre fordítják.

A társaság 1997-ben alakult, turizmussal foglalkozik. Tulajdonosai egy házaspár. Árbevétel: 162 millió forint. 14 főt foglalkoztatnak.

Ők alkották meg, működtetik és fejlesztik évről évre a Katica Tanya Élményközpontot. Céljuk a környezettel összhangban levő életmód kialakításának megvalósítása és népszerűsítése. Fenntartható turizmusnak nevezik, s ezt meg is magyarázzák: a környezeti terhelés csökkentésének két lehetőségét látják – korlátozzák az utazók számát vagy csökkentik az utazók terhelését. Az utóbbit tartják kivitelezhetőnek. Az a céljuk, hogy a látogató ökológiai lábnyoma kisebb legyen, mintha otthon maradt volna. Ennek érdekében kevesebb energiát és természeti erőforrást használnak. Amit elfogyasztanak, megpróbálják minél nagyobb mértékben megújuló energiával vagy újrahasznosított anyagból fedezni. Nulla energiaszükségletre törekednek, száműzik az egészségtelennek tartott termékeket és a felesleges csomagolóanyagokat. Fejlesztési stratégiájukban mindezeket megfogalmazták, s meg is valósítják.

Csak olyan attrakciót fejlesztenek, amely nem fogyaszt energiát, vagy ha igen, azt saját maguk állítják elő megújuló forrásból. A 10 hektáros élményközpont rengeteg épületből, kül- és beltéri játszó és játszva tanító alkalmatosságokból és mintegy 200 háziállatból áll. Imponáló kreativitással valósítják meg céljaikat: napelemekkel, szélgenerátorral, hulladékfa alapú fűtéssel, gyökérmezős szennyvízkezeléssel, kétkörös vízhasználattal, esővízgyűjtéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel.

Több neves díjat is nyertek már: tavaly ők kapták az „Év Ökoturisztikai Létesítménye” pályázat „Leginnovatívabb látogatóközpontja” díjat, a  KÖVET Egyesület idei CSR piacán is díjazták őket felelős vállalatként. Hitvallásuk szerint számunkra az őszinteség és a korrektség a legfontosabb.

Számukra a Katica Tanya munkatársai a „Katica Tanya családot” jelentik, azaz a munkatársi kapcsolatok messze túlnyúlnak a pozíciókon. Munkatársaikkal való bánásmód is kimagasló, mindenkivel hosszútávú együttműködési tervet dolgoznak ki. A vendégek ösztönzése arra, hogy otthonukban is fenntartható módon éljenek,  követendő példa. Társadalmi felelősségvállalásuk legfőbb eleme, hogy a Dél-Dunántúlon élő hátrányos helyzetű gyerekeket nagy számban juttatják kirándulási, üdülési lehetőséghez. Fenntartható Földgolyónkért Házat üzemeltetnek, benne állandó kiállítás és a gyerekeknek oktatócentrum. Évente 63 ezer vendég fordul meg náluk.

üzleti etikai díj logóKimagaslóan tudatos létezés a kisvállalatok körében. Profitcentrumukat teljesen a fenntartható fejlődés szolgálatába állították. S nem csak mondják. Valóban meg is valósították.

p2m Consulting Kft.

“A becsületes működést az első pillanattól alapnak gondoltuk, ezért komoly etikai alapelveket fektettünk le. Hiszünk abban, hogy közösen, egy jól működő gazdaságban mind sikeresebbek leszünk, ezért segíteni kell egymást” – mondta a díj átvételekorPatonai Ágnes, a cég ügyvezetője.

Budapesti kisvállalkozás, két 50%-os magánszemély tulajdonossal. 2008-ban alakultak, üzletviteli és vezetési tanácsadással foglalkoznak, a kkv-k szervezetfejlesztésének szakértői. Éves forgalmuk 143 millió forint. Dolgozói létszám 8 fő. Az elmúlt években majdnem évente megduplázták forgalmukat.

Amikor megalapították a céget, elsődleges céljuk volt, hogy mindazt a háttértámogatást elérhetővé tegyék a kkv-k számára, és segítségükkel „a kicsik” olyan eszközökhöz és módszertanokhoz juthassanak hozzá, amelyek a nagyvállalatok számára mindennaposak. Mint tanácsadó cég, maguk is pontosan azon elvek, gyakorlat szerint működnek, mint amit szolgáltatásként átadnak más kkv-knak.

Minőségi működésüket jelzik tanúsítványaik, akkreditációik, CSR-Nagydíjuk, szakmai elismeréseik melyeket Patonai Ágnes vezető-tulajdonos előadásaival és oktató munkájával is szereztek. Bekapcsolódtak a nemzetközi Climate-KIC Programba is, ahol aktívan dolgoznak az energiatudatos menedzsment módszerek népszerűsítéséért. Szigorú kiválasztási kritérium mellett bekerültek több pályázati program elfogadott tanácsadói közé. A Példakép Alapítvány pályázatán beválasztották őket az 50 példaértékű fiatal hazai vállalkozók közé. Idén Családbarát Munkahely címet nyertek.

Fontos számukra munkatársaik szakmai fejlődése és anyagi biztonsága is. Rugalmas, otthoni munkavégzés körülményeit is kialakították. Visszatérő ügyfeleik aránya 80 százalék felett van. Nem vállalnak el minden megbízást, nagyon fontos, hogy tudják, ügyfeleik hasonló értékrendek mentén viszik cégüket.

Társadalmi szerepvállalásaik: az induló vagy nehezebb helyzetben lévő vállalkozások szakmai támogatása, a közhasznú szervezetek részére végzett tanácsadói munka és a sport támogatása. Sokat tesznek a vállalkozó nők piaci helyzetének javításáért. Részt vesznek a MentorNet programban. A megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek támogatásában is jelentős munkát vállalnak, támogatják a hazai sportot a legsportszerűbb csapajátéknak tartott curling támogatásával.

Kiemelkedően tudatos, elkötelezett, felelős kisvállalat. Minden tevékenységüket a közvetlen üzleti jelenlét fölé emelik, átitatja működésüket a társadalmi hasznosságra törekvés.

Az Üzleti Etikai Díj idei nyertesei és a díjátadók

Középvállalati kategória díjazottja

Ghibli Kft.

“Nehéz ma etikusnak lenni, az Üzleti Etikai Díj azt igazolja, hogy megéri a munka” – mondta a díj átvételekor Szabó Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója.

Budapesti székhelyű, magyar magánszemélyek és egy cég tulajdonában álló 20 éve működő, 3,5 milliárd forintos forgalmú, 62 főt foglalkoztató középvállalat. Főtevékenysége: logisztikai szolgáltatások, szállítmányozás. Megbízható, stabil üzleti partner, amit a Bisnode AA tanúsítványa is igazol. 2014-ben és 2015-ben is Superbrands díjazott.

Saját  etikai értékrendjük, melyet maguk dolgoztak ki:etikus magatartás, pozitív emberi kapcsolatok, megbízhatóság, állandó fejlődés, minőségi szolgáltatás, elkötelezettség a cég iránt. Ennek részletes megismerése minden munkavállaló számára kötelező. A cég komoly figyelmet fordít  munkatársai képzésére. Saját akadémián képzi munkatársait, rendszeresen tart belső konferenciákat, ahol a kollégák egymás szakterületével is megismerkedhetnek.

Egészséges, modern, erkölcsi és anyagi elismeréssel, kreativitást erősítő munkakörnyezettel érik el munkatársaik motiválását, lojalitását. Saját futballcsapatuk is van. A cég tulajdonosai kiállnak a tiszta üzleti gyakorlat mellett, és ezt az elvárást fogalmazzák meg munkatársaik, alvállalkozóik és üzletei partnereik felé is. Saját fuvarozói alvállalkozóit szigorúan minősíti, így védi, priorizálja a tisztességes, színvonalas munka és partneri együttműködést magukénak valló vállalkozásokat. A fuvarozó alvállalkozók finanszírozásának könnyítésére olyan pénzügyi konstrukciókat kötött bankokkal, melyek megkönnyítik, gyorsítják partnereik pénzügyi teljesítését.

A vállalat minőségirányítási statisztikai mutatószáma 2015-ben heti szinten mérve 99% feletti. Rendszeres képzéseket, szakmai tréningeket, konferenciákat tartanak ügyfeleik és a szakma számára  versenyképességük, stabilitásuk erősítése érdekében.

Társadalmi felelősségvállalásuk erős és sokszínű.  Öt éve szerveznek karácsonyi jótékonysági akciókat, rászoruló családokat és beteg gyermekeket támogatnak. Emellett szolgáltatásaikat is fel szokták ajánlani karitatív célra. Logisztikai Csapatbajnokságot szerveznek rendszeresen a jövő logisztikusainak. A Levegő Munkacsoporttal közösen pályázatot írtak ki a „Logisztikusok a levegő tisztaságáért” címmel. A környezeti károk csökkentésének érdekében a cég a legújabb és legfejlettebb EUR6-os járműtípusokat használja. Gazdaságos és környezetkímélő szállítmányozási megoldásokkal elérték, hogy egy egységnyi áru egy egységnyi úton történő eljuttatása a lehető legkisebb környezetterheléssel jöjjön létre.

A középvállalat gondoskodó munkáltató, elkötelezett a hatékonyság növelése és a környezetkárosítása csökkentése, a hosszú távú üzleti partnerségek mellett. Tudatosan és következetesen tisztességes, etikus vállalat.

Nagyvállalati kategória díjazottjai

BOLD AGRO Mezőgazdasági Kft.

Hosszú távon gondolkodunk, mára beigazolódott, hogy megéri. Lehet, hogy lassabban haladunk így tisztességtelen versenytársainknál, de biztosabb lábakon állunk – hangsúlyozta a díj átvételekor Szabó Viktor, a cég ügyvezetője.

Az 1990-ben alakult Derecske székhelyű kft. főtevékenysége a sertéstenyésztés, valamint alma és meggytermesztés, gyümölcsfeldolgozás, növénytermesztés.  A 117 főt foglalkoztató vállalat bevétele 2014-ben meghaladta a 4,3 milliárd forintot. Családi vállalkozás, 1990-ben alakult. A térség meghatározó szerepvállalói, munkáltatói.

A cég vállalati stratégiáját a fenntarthatóság, a társadalmi-, és környezeti felelősségvállalás-, valamint az etikus üzleti magatartás alapjain alakították ki. A vállalat gondolkodásmódja és cselekvései teljes összhangban állnak egymással, s a legteljesebb mértékben fedik a fenntartható fejlődés érdekeit. A gazdálkodás mindennapjaiba beépítették a hatékony energia-, és vízfelhasználást, a megújuló energiaforrások kiaknázását. Az élelmiszerbiztonsági előírásnak megfelelő, egészséges, kiváló minőségű termékeket állítanak elő.

A folyamatos műszaki/technológiai innováció mellett kiemelt szerepet kap munkatársaik megbecsülése és fejlesztése. Rendkívül gazdag továbbképzési rendszerük van, s nagyon adnak a kollektíva erősítésére, a cég hitvallásának, etikai normáinak megértésére, átvételére. Társadalmi felelősségvállalásaikban igen aktívak. A Felelős Kertművelési Programot a cég alapítója személyes elkötelezettségből indította el. Kezdeményező szerepet vállaltak a térség növény-, és gyümölcstermesztő és sertéstenyésztő gazdálkodóival integrációs programok kiépítésében. Létrehozták a Havita-Tész Mezőgazdasági Szövetkezetet, amely 59 gyümölcstermelőnek segít értékesítésben és marketingben. Megalapították továbbá a Derecskei Kistérségi Mezőgazdasági Beszerző és Értékesítő Szövetkezetet amelyben 77 gabonatermelővel működnek együtt. Társalapítói az Alföldi Sertés Mezőgazdasági Szövetkezetnek is.

Környezetnevelési-, és táplálkozási szemléletformáló programokat indítottak kertpedagógiai célzattal, illetve az egészséges, természetben élés előnyeinek felfedeztetése szándékával. Jelentős szerepet vállalnak a térség iskolagyümölcs programjaiban is. Mindezeken felül évről évre anyagi-, és természetbeni forrással támogatják a kultúrát, a sportot, a különböző alapítványokat, iskolákat, önkormányzatokat, intézményeket, a környezetünk szépítését és fejlődését szolgáló beruházásokat. A környezetvédelem kiemelt hangsúlyt kap a cégnél. A föld művelésébe, öntözésbe, takarmányozásba, energia-megtakarításba, talajvédelembe beépített környezetvédelem, felelős gazdálkodási szemlélet és gyakorlat páratlan.  Tudatosan ügyelnek a biodiverzitás fenntartására is. Például madárbarát kertművelést folytatnak. Harmadával csökkentették a fajlagos vízfelhasználást, fűtési igényük 80 százalékát saját előállítású megújuló energiaforrásból fedezik.

A családi vállalkozás a legmagasabb szinten elkötelezett a munkavállalói, a környezet, üzleti partnerei, működési térsége, tehát a fenntartható fejlődés érdekében.  A tisztességes, becsületes, felelős gondolkodásmód példamutató tettekben is megnyilvánul.

 KVGY Kft. (Kaposvári Villamossági Gyár)

A díj átvételekor Szalai Gyula, a cég ügyvezető igazgatója a cég dolgozóinak munkája mellett az előző ügyvezető igazgató tevékenységének fontosságát is hangsúlyozta abban, hogy érdemesnek bizonyultak a díjra.

1967-ben alapított gyárat 1993-ban dolgozó résztulajdonosi program keretében a menedzsment és a dolgozók megvásárolták. Jelen pillanatban a társaság ügyvezető igazgatója és ügyvezetője birtokolja a tulajdonrészek közel 80 %-át. A kaposvári székhelyű vállalat alkalmazottjainak létszáma jelenleg 340 fő körül mozog, árbevétele 4 és 5 milliárd forint között mozog. Főtevékenységük: kis- és középfeszültségű készülékek és berendezések, szakaszolók, szakaszoló kapcsolók, oszlopkapcsolók, gyártása. Termelésük 45 %-a exportra megy.

A vállalatnál Vasas Szakszervezet és Üzemi Tanács is működik. 2013 óta Etikai Kódexük van, eszerint működik emberi hozzáállásuk egymáshoz és üzleti partnereikhez.  A dolgozók év végén plusz havi bért, s évente jelentős cafeteriajuttatásokat kapnak. A dolgozói képzettség szintjének megtartására és fejlesztésére kiemelten figyelnek. Rendszeres, helyben elvégzett munkaegészségügyi vizsgálatokat biztosítanak mindenkinek. Családi és sportnapokat is rendeznek. A cég vezetői (a tulajdonosok) nagyon nagy értéknek, elismerésnek tartják, hogy évtizedek óta beszállítói neves, nagy német cégeknek.

Jelentős szerepet vállalnak a kaposvári szakmunkásképzésben. Együttműködési megállapodás alapján az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola forgácsoló, lakatos, villanyszerelő, hegesztő és szerszámkészítő tanulóinak gyakorlati képzőhelyét adják. A tanulók részére saját forrásból tanműhelyt alakítottak ki. Társadalmi szerepvállalásuk jelentős. Segítik a mosdósi kórház műszerfejlesztési alapítványát, különböző beteg gyermekeket támogató alapítványoknak adnak rendszeresen. Kiemelten támogatási terület a Somogy megyei sportolók.

A hulladékot nem tekintik hulladéknak. Megfelelő újrahasznosítása, értékesítése még bevételt is hoz a vállalatnak. 2013-as évtől folyamatosan az energia költségek csökkentése miatt műhelyösszevonásokat hajtott végre a vállalat. Energiaauditot végeztek, s annak eredményeképpen jelentős épületenergetikai beruházásokat hajtottak végre. Még új irodaházat is építettek. 2014-re a villamosenergia-felhasználás 10 %, a földgáz felhasználás pedig 30%-al csökkent.

A mai napig a vállalatnál dolgozó tulajdonosok tisztességes, munkaszerető, a kollégáikat, üzletfeleiket nagyon megbecsülő magatartásmódja, etikája hatja át a vállalatot. Hosszú távra és nem a rövidtávon elért profitmaximalizálásra törekvő, etikus cég.

WORK FORCE Kft.

“Külön öröm, hogy munkaerő kölcsönző vállalatként nyerhettük ez az Üzleti Etikai Díjat, így nem csak a saját, de az iparág jó hírnevéhez is hozzájárulhatunk, hangsúlyozhatjuk, hogy a munkaerő kölcsönzésnek a munkahelyteremtésben van fontos szerepe” – mondta a díj átvételekor Csákvári Róbert, a cég tulajdonosa.

A 2004-ben alapított budapesti székhelyű munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó kft. 65 főt foglalkoztat, több mint kétezer fő munkavállalót kölcsönöz, árbevétele pedig 2014-ben meghaladta az 5,9 milliárd forintot.  Egy magánszemély tulajdonolja.

A vállalat menedzsmentje és tulajdonosa  nem híve egy pontokban felsorolt, szigorú etikai szabályzatnak. Sokkal fontosabbnak tartják ha az etikus, tisztességes értékrend, gondolkodásmód a vezetők példamutatásán, következetességén és a vállalat üzleti etika elvei iránti elkötelezettségén keresztül mutatkozik meg. Ennek elősegítése érdekében bevezették az orientáció rendszerét. Minden új munkatársukkal személyesen beszélgetnek, megmutatják, megtapasztaltatják velük a cég gondolkodásmódját, emberi viszonyait. Hiszik, hogy az ilyen módon megszerzett „tudás” nem csak az elköteleződést, lojalitás hozza magával, hanem a munkatársak elégedettségét is.

A cég 2009-től foglalkozik megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával, amit később kiegészítettek a fogyatékos munkavállalók saját állományban történő foglalkoztatásával és közvetítésével. Rehabilitációs foglalkoztatásukkal és kölcsönzési tevékenységükkel elnyerték a Fogyatékosság-barát Munkahely címet.

A profit egy részét környezetkímélő technológiai fejlesztésekre költik. Támogatási területük főként a magyar sport. Egyik legismertebb támogatottjuk Szabó Gabriella és Kozák Danuta olimpiai- és világbajnok kajakozó, valamint az első osztályban játszó miskolci DKSK női kosárlabdacsapat, szponzorációs stratégia egyben a „Van munkám!” kampányuk része. A sport mellett a kultúra és a művészet támogatása érdekében határon túli fiatal tehetségeket is felkarolnak. A vállalat céljai között szerepel a vajdasági fiatalok elhelyezkedésének támogatása is.

A nagyvállalat tisztességes értékrendek szerint működik. Hisz a személyes példamutatásban, s az esélyegyenlőség területén, saját tevékenységén keresztül sokat tesz. A profittermelés emberi tisztességgel történik.

Multinacionális vállalatok díjazottjai

LEGRAND Zrt.

A vállalat jogelődjei révén közel 100 éve van a magyar piacon. Villamosszerelési anyagokat tervez, gyárt és értékesít. A csoport magyarországi vállalata közel 500 főt foglalkoztat Szentesen, illetve Csongrád megyében, valamint további több mint 500 főnek – főleg megváltozott munkaképességűeknek – biztosít munkát. 2014-es árbevétele több mint 21 milliárd forint volt.

A vállalat időtállónak bizonyult értékrendje három alappilléren – a jó vállalati kormányzáson, a szociális felelősségvállaláson és a környezetvédelmen nyugszik. Az egészséges és biztonságos munkahely biztosítása alapvető cél. A munkahelyi balesetek száma példaértékűen, nemzetközi szinten is kiemelkedően alacsony. Munkavállalóikat bevonják a döntésekbe, az egyénre szabott fejlesztések, képzések tervezetten zajlanak. Társadalmi felelősségvállalási programjaik is, mint a Napraforgó Program, az Egészségnapok a mozgásra ösztönző programjaik a munkatársaik életminőségét javítja.

A vállalat a tágabb környezete jóllétéért is tesz: Szentesen kerékpáros napot szerveztek, és támogatják sportszervásárlásban az abban résztvevő iskolákat. Rászoruló óvodáknak, iskoláknak, kórházaknak biztosítanak villamos szerelvényeket. A vállalat hosszútávon megbízható üzleti partner. A fenntartható fejlődés iránt elkötelezett, az öko-fejlesztés híve. Ennek mentén történő innovációi célja a vállalat öko-lábnyomának csökkentése. Termékeik legalább 60%-ban újrahasznosított anyagból készülnek.

A környezetvédelem is hangsúlyos eleme stratégiájuknak. Idén megkapták az ISO 50001minősítést. 2012-ben csatlakoztak a BCSDH „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” vezetői ajánlásához, idén pedig az „Action 2020” programhoz, amely keretében megosztják a tagok jó gyakorlatát és azokat saját cselekvési tervükbe ültetik. Alapvető céljuk: kevesebb csomagolóanyag, kötőanyag, alapanyag felhasználása. Tíz éve felszámolták a galvanizálási tevékenységüket, azóta folyik a tevékenység következtében szennyezetté vált talaj, ill. talajvíz kármentesítése. A munka várhatóan 2016-ra ér véget.

A gyakorlatok szintjén is felelős vállalat együtt gondolkodik szűkebb és tágabb környezetével, igyekszik összehangolni az egyéni és a közösségi célokat. Hosszú távra tervező, felelős munkaadó és felelős üzleti partner.

A díj átvételekor Katona Szilvia a Legrand HR-igazgatója azt hangsúlyozta, az etika szerves része a vállalati kultúrának, nem járulékos elem.

Cothec Energetikai Üzemeltető Kft.

A 100 százalékos német multinacionális cég tulajdonában lévő, győri székhelyű energiaszolgáltató. Műszaki alapú energia-megtakarítási és környezethatékonysági megoldásokat nyújt ügyfeleinek. 20 éve van a magyar piacon. Négy nagyváros távhő-szolgáltatójaként, több mint 1600 lakás, 200 önkormányzati és állami intézmény, valamint közel 70 társasház megbízható energiapartnere. 40 főt foglalkoztat, éves árbevétele 2014-ben megközelítette a 2,5 milliárd forintot.

2013-ban és 2014-ben is elnyerték az „Energiahatékony Mentor Vállalat” díjat. Személyes példamutatásukkal és szerepvállalásukkal motiválják ügyfeleiket az „Energiatudatos vállalat”, illetve az „Energiahatékony vállalat” cím megszerzésére a „Virtuális Erőmű Program” keretében. A felnövekvő nemzedék szemléletének aktív alakításával hozzáadott értéket teremtenek az energiatudatosság szemléletének magyarországi meghonosításában. A cég energiahatékony beruházásai által elért CO2-kibocsátás-megtakarítás kb. 15.000 tonna/év. Szolgáltatásaikkal átlagosan 25-30 %-os energia-megtakarítást érnek el partnereik számára. (A Keleti Pályaudvar projektjüknél kiemelkedő – 80%-os energia-megtakarítást értek el!)

Barátságos, családias, zöld munkahelyet alakítottak ki, folyamatosan biztosítják a dolgozók számára a személyes és szakmai fejlődés lehetőségét. Szűkebb munkakörnyezetükben is törekednek a környezettudatosságra, a szelektív hulladékkezelésre, valamint energiatakarékosságra, az irodát fokozatosan papírmentessé alakítják. A hosszú távú partnerkapcsolatokban hisznek. Beszállítóik, alvállalkozóik szakmai színvonalát és megbízhatóságát is szavatolják.

Csatlakoztak a Virtuális Erőmű Programhoz. Energiahatékony Mentor Vállalatként élen járnak a fenntartható energetikai megoldások, környezettudatosság elterjesztésében, példát mutatnak a társadalmi felelősségvállalás területén is. Fontosnak tartják, az egészség, mint gazdasági érték jelentőségére felhívni a figyelmet. Szerepet vállalnak az ifjú generációk energiatudatosságra nevelésében.

A vállalat főtevékenysége is a fenntartható fejlődést szolgálja. A cég elkötelezettsége azonban nem merül ki ebben. Az energiatudatosságban, energia-megtakarításban vállalt társadalmi szerepük az üzleti céljaikon messze túlmutató, etikus üzleti jelenlétet mutat.

A díj átvételekor Bercsi Gábor, a cég ügyvezető igazgatója kifejtette, energiahatékonyság terén kizárólag hosszú távú partnerségekben lehet gondolkodni, így náluk nem kérdés, hogy komoly partnerségekkel működhetnek sikeresen.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/unnepelyes-keretek-kozott-atadtak-az-uzleti-etikai-dijakat/